Propozycje zmian w procesie budowlanym

Nowe akty prawne - nasze uwagi i propozycje
A.Falkowski
PDL: PDL/IS/0142/05

Propozycje zmian w procesie budowlanym

Post autor: A.Falkowski »

Tak się złożyło, że kilka tygodni temu wraz z nowym Prezesem PIIB Zbigniewem Kledyńskim zostałem członkiem Zespołu doradczego w MIiR, którego zadaniem jest opracowanie założeń do reformy procesu inwestycyjno-budowlanego oraz planowania i zagospodarowania przestrzennego. Czas pokaże, jakie będą efekty prac tego zespołu i czy będą faktycznie uwzględnione przez ustawodawcę, ale na pewno jest to jedna z nielicznych okazji, gdy osoby na co dzień wykonujące zawód i mające stały kontakt z osobami wykonującymi samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, mogą uczestniczyć w procesie przygotowania założeń do przepisów.

Oczywiście z własnego podwórka zawodowego jak i spraw jakie trafiają do Izby mam przemyślenia i propozycje zmian. Nie mniej jednak mam prośbę do osób doświadczających trudności i dostrzegających złe rozwiązania prawne, które warto byłoby wyeliminować, o zgłaszanie w tym wątku (lub bezpośrednio do Izby) propozycji zmian przepisów, które byłyby warte wprowadzenia do prawa budowlanego, planowania i zagospodarowania przestrzennego i innych z nimi związanych.