Klauzula informacyjna

W związku z rozpoczęciem stosowania z dniem 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE. L. 2016.119.1 z 04.05.2016 r.), dalej RODO uprzejmie informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Podlaska Okręgowa Izba Inżnierów Budownictwa z siedzibą w Białymstoku 15-281, ul. Legionowa 28 lok 103B.

  2. Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych możliwy jest pod adresem – iod@pdl.piib.org.pl

  3. Pani/Pana dane przetwarzane są w celu realizacji ustawowych zadań Administratora, na podstawie przepisów prawa, w szczególności: art. 8 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o samorządach zawodowych architektów oraz inżynierów budownictwa (tekst jednolity: Dz.U. 2014 r. poz. 762).

  4. W związku z przetwarzaniem danych w celach wskazanych w pkt 3, Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępniane innym odbiorcom lub kategoriom odbiorców danych osobowych. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być podmioty uprawnione do odbioru Pani/Pana danych, w tym państwa trzecie, nienależące do UE, w uzasadnionych przypadkach i na podstawie odpowiednich przepisów prawa.

  5. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów przetwarzania, lecz nie krócej niż okres wskazany w przepisach o archiwizacji.

  6. W związku z przetwarzaniem przez Administratora Pani/Pana danych osobowych, przysługuje Pani/Panu prawo do:

    • dostępu do treści danych, na podstawie art. 15 RODO z zastrzeżeniem, że udostępniane dane osobowe nie mogą ujawniać informacji niejawnych, ani naruszać tajemnic prawnie chronionych, do których zachowania zobowiązany jest Administrator oraz z zastrzeżeniem art. 5 ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych;

    • sprostowania danych, na podstawie art. 16 RODO;

    • ograniczenia przetwarzania danych, na podstawie art. 18 RODO.

  7. Podanie danych osobowych jest obligatoryjne jeżeli wynika to z przepisów prawa.

  8. Podanie danych osobowych w ramach formularzy dostępnych w serwisach POIIB jest dobrowolne. Jeśli przekazanie danych odbyło się na podstawie zgody, to można ją wycofać poprzez przesłanie stosownej informacji na adres e-mail pdl@piib.org.pl.

  9. W przypadku uznania, iż przetwarzanie przez Administratora Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy prawa, przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

  10. Przetwarzanie Pani/Pana danych nie odbywa się w sposób zautomatyzowany.